Thursday, June 21, 2007

Lecture #6: Η τακτική της ύαινας

Μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες φυσιογνωμίες του ερωτικού οικοσυστήματος είναι οι επονομαζόμενες ύαινες, όρος που ξεκάθαρα παραπέμπει στο γνωστό θηλαστικό της αφρικανικής σαβάνας. Οι ύαινες εμφανίζονται σε όλα τα πλάτη και τα μήκη του εφαψιστικού γίγνεσθαι, δηλαδή σε πάρτυ, κλάμπς κτλ. Συνήθως πρόκειται για μια ανίερη συμμαχία μεταξύ 3 ή και περισσοτέρων αρσενικών τα οποία επιδίδονται στην αναζήτηση γυναικείου θηράματος με μόνο όπλο τις καλά δουλεμένες τακτικές και στρατηγικές. Αν και ως ζώα οι ύαινες είναι άχαρες, άσχημες και αποκρουστικές, εν τούτοις είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές. Είναι εξαιρετικά ευφυείς, προσαρμόζονται εύκολα σε οποιοδήποτε περιβάλλον και οι στρατηγικές τους εξελίσσονται ανάλογα με τα εμπόδια που θα εμφανιστούν. Επομένως η αγέλη λειτουργεί άψογα και μπορεί να κατασπαράξει οποιοδήποτε θήραμα αλλά και τον υπόλοιπο ανταγωνισμό. Το πρόβλημα πάντα προκύπτει στο μοίρασμα της λείας. Οι αυστηροί κανόνες (rules of engagement) που διέπουν το κυνήγι παύουν να υφίστανται την ώρα της βρώσης. Κατά κανόνα στοιβάζουν σε μια γωνιά τα κουφάρια (συνήθως ασυνόδευτα θυληκά) τα οποία έχουν συλλέξει κατά τη διάρκεια των επιδρομών τους και επακολουθεί ένα λουτρό αίματος με κάθε μέλος της αγέλης να προσπαθεί να οικειοποιηθεί όσο μεγαλύτερα κομμάτια σάρκας μπορεί. Το συγκεκριμένο σημείο πρέπει να τονιστεί. Τα μερίδια δεν αντιστοιχούν στην προσφορά του κάθε μέλους. Αυτή είναι και η μοναδική αδυναμία της αγέλης. Στο συγκεκριμένο περιβάλλον ευδοκιμούν παράσιτα τα οποία οικειοποιούνται τις επιτυχίες των υπόλοιπων μελών της αγέλης. Η αγέλη συνήθως αντιλαμβάνεται αυτές τις τακτικές οι οποίες οδηγούν στην αποπομπή και τον εξοστρακισμό του παραβατικού μέλους. Πρέπει να τονιστεί ιδιαιτέρως ότι η δύναμη της ύαινας είναι η δύναμη της αγέλης. Δεν μπορεί να λειτουργήσει μόνη της αυτόνομα. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι ο πετυχημένος κάγκουρας δρα μόνο στα πλαίσια της αγέλης. Απλά υπό συγκεκριμένες συνθήκες αποδίδει λαμπρά όταν συνεργάζεται με λοιπά μέλη της ομάδας.

18 comments:

Anonymous said...

me endiaferon diavasa to parapano arthro gia tin logiki tis agelis. isos tha borouse kaneis na thesei edo merika erotimata shetika me to self organisation tis omadas. opos anaferetai i ageli den einai mia statiki omada alla ena dunamiko sunolo. ti ginetai omos stin periptosi elleipsis stohon? i ageli apokta mipos diatheseis kanivalismou i kalitera autoefapsismou?
episis opos ola ta dunamika sistimata, mesa apo polla kai diadohika iterations anamfivola kataligoun se teliopoiimena modela drasis kai adisrasis sumfona me ti theoria tou darvinou. auto simainei oti anevainei kai to pososto epitihias? omadikis alla kai atomikis? i mipos i epitihia pleon einai meros tou perivalodos sto opoio ehei kanei adapt i ageli?
to collective auto intelligence pos borei na katamirastei se autonoma oda edos tis omadas?
kai telos polles fores ta thiramata se tetoies periptoseis hrisimopoioun kai to diko tous collective intelligence pros apofigin viaion full frontal katastaseon. se autes tis periptoseis einai i dunamiki tis agelis tis uainas ikani na diaspasei tin omada ton thiramaton i sunehizei pros ton edopismo mikroteron kai memonomenon stohon?

Unknown said...

@ agglos asthenis:

Κανείς δεν μπορεί να διασφαλίσει την ατομική επιτυχία στο μέλος της αγέλης. Η αγέλη (όπως τονίζει και το άρθρο) έχει ως μοναδικό στόχο τη συλλογή "κουφαριών". Τα άτομα από εκεί και πέρα αφήνονται στην τύχη τους τη στιγμή της μοιρασιάς. Επομένως η ατομική επιτυχία έχει 2 συνιστώσες (έτσι όπως το βλέπω εγώ). Πρώτον να συμμετέχει κανείς σε μια δυνατή αγέλη και δεύτερον να γνωρίζει πως να οικειοποιείται τις επιτυχίες των άλλων τη στιγμή της μοιρασιάς. Ιδανικά κάποιος θα μπορούσε απλά να ανήκει στην αγέλη χωρίς να συμμετέχει στο κυνήγι και απλά να "κλέβει" τα θηράματα από τους άλλους.
Μάλιστα η θεωρία του Δαρβίνου επιβάλλει την εμφάνιση αυτών των παρασίτων. Ο μόνος τρόπος για να προστατευτεί η αγέλη αλλά και τα εργατικά μέλη της είναι να εξοστρακίζει τα παράσιτα τη στιγμή που αυτά γίνουν αντιληπτά.
Συνοπτικά λοιπόν, θεωρώ ότι είναι τελείως διαφορετικά πράγματα η ατομική επιτυχία από την ομαδική επιτυχία στην περίπτωση της αγέλης.

Anonymous said...

Οι ιατρικές εξετάσεις έδειξαν (σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Press-gr) ότι η ζημιά στο συκώτι του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου οφείλεται βασικά στην κυτταροθεραπεία που έκανε εδώ και πολλά χρόνια.
Για την διαδικασία αυτή πήγαινε συστηματικά -ανεπίσημα όμως- σε ειδικό κέντρο στην Ελβετία. Για τον ίδιο σκοπό πήγαινε, μαζί του, και ο πρώην μητροπολίτης Πειραιώς Καλλίνικος.
Η θεραπεία αυτή βοηθάει ώστε να "αναζωογοννούνται" τα κύτταρα κι έτσι τα πρόσωπα που την κάνουν να διατηρούν τη νεότητά τους. Εχει όμως πολλούς ιατρικούς κινδύνους για ζωτικά όργανα, όπως το συκώτι. Τέτοιους κινδύνους έχουν αντιμετωπίσει στο παρελθόν και άλλα γνωστά πρόσωπα, τα οποία έχουν προσβληθεί από καρκίνο.

Anonymous said...

"Χτυπήθηκε με δέσμη ακτινοβολίας ο Χριστόδουλος;"
,
Του Θωμά Ακρωτηριανάκη
.
Αγαπητοί βουλευτές και πρώην υπουργοί Δημόσιας Τάξης
κ.κ. Στ. Παπαθεμελή papathemelis@parliament.gr
και Κ. Γείτονα gitonas@parliament.gr
Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες έχουν τη δυνατότητα να δολοφονήσουν κάποιον ανυποψίαστο, αφύλακτο, ρίχνοντας εξατομικευμένα εναντίον του μια δέσμη ακτινοβολίας - ραδιενέργειας, είτε με ειδικό όπλο, που χρησιμοποιεί δράστης - πράκτορας, είτε από δορυφόρο. Ο ίδιος δεν αντιλαμβάνεται τίποτα απολύτως και δεν πεθαίνει αμέσως, αλλά μετά από μήνες, από καρκίνο.
Προβληματίζομαι για το αν είναι τέτοιο θύμα τους ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος.

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...

Ωστε "καρκίνο από ηπατίτιδα στο ήπαρ"
(www.in.gr)

Για πεστε μας αγαπητοι εν Χριστωαδελφοι :

Πώς αρπαξε την ηπατιτιδα o Xριστοδουλος;

Γιατι, εξ'οσων γνωριζουμε, στη ζωη του σκουπιδιαρης δεν εκανε!
Mεταγγισεις αιματος δεν εκανε.
Χρηστης ναρκωτικων με συριγγες κτλ
μαλλον δεν ηταν.

Μηπως λοιπον την αρπαξε δια της ιδιας οδου που την αρπαξε και η Μιμη;

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...

Άρρωστες γκόμενες. Ζηλεύετε γιατί οι παπάδες χαίρονται τα τεκνά που ληγουρεύεστε εσείς και αφρίζετε από τη ζήλεια σας. Είδατε τι τεκνό μοντέλο είχε ο Ειρηναίος τπου Πατραρχείου Ιεροσολύμων. Ζηλοφθονοι. Σκάστε από το κακό σας. Και γράψτε στο blog .

Anonymous said...

Από γιατρό στο νοσοκομείο έλαβα το ακολουθω μήνυμα. "Χωνί στην κολονοσκόπηση". Τι ήθελε να πει ο doctor?

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...

Σήμερα το μεσημέρι, οι θεράποντες ιατροί του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, προέβησαν για πρώτη φορά σε επίσημες ανακοινώσεις αναφορικά με την πορεία της υγείας της κεφαλής της Ελλαδικής Εκκλησίας.
Ούτε λίγο ούτε πολύ, επιβεβαίωσαν μέχρι κεραίας, πλην όμως ελαφρώς στρογγυλεμένα, όσα είχε γράψει χθες το kentri.gr.
Είχαμε αναφερθεί στα συγκεκριμένα παθολογοανατομικά ευρύματα που προσδιορίζουν την κρισιμότητα της κατάστασης του Αρχιεπισκόπου και στη επιφυλακτικότητα των γιατρών, κατά πόσον είναι αντιμετωπήσιμη.
Στον αντίποδα των επίσημων ιατρικών ανακοινώσεων, βρίσκονται οι δηλώσεις των υπουργών Υγείας και Απασχόλησης, Αβραμόπουλου και Μαγγίνα αντίστοιχα, οι οποίοι λίγο πριν το ιατρικό ανακοινωθέν είχαν επισκεφθεί τον Αρχιεπίσκοπο. Ο μεν κ. Αβραμόπουλος δήλωσε: «Η πορεία της υγείας του Αρχιεπισκόπου είναι σε καλό δρόμο. Έχει να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα, αλλά όπως γίνεται αντιληπτό είναι αντιμετωπίσημο». Ο δε κ Μαγγίνας του έδωσε ακόμη και εξιτήριο. Είπε:
«Συνάντησα τον Αρχιεπίσκοπο, είναι μια χαρά και είμαι σίγουρος ότι πολύ σύντομα θα είναι και πάλι ανάμεσά μας».
Είναι αυτό που γράφαμε χθές: Παίζουν θέατρο

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...

@stous parapano
to ehete hasei? ti pinete?eiste ektos thematos!

Anonymous said...

Στην ελβετική Ριβιέρα, με ενέσεις από κύτταρα προβάτου!
Δημόσιος διάλογος για τον καρκίνο του Χριστόδουλου

Του Χάρη Αναστασίου

Στην ελβετική Ριβιέρα, δίπλα σε μία πανέμορφη λίμνη, την λίμνη ΛΕ ΛΑΚ υπάρχουν 12 κλινικές για αισθητικές παρεμβάσεις και μάλιστα κάποιες από αυτές ειδικεύονται στην αναζωογόνηση με ενέσεις από κύτταρα πρόβατου.
Η κυτταροθεραπεία γίνεται με 2 ενέσεις την ημέρα η οποίες περιέχουν εκχυλίσματα από εμβρυικά κύτταρα προβάτου (πόσο ειρωνικό είναι αυτό, να είμαστε εναντίον των εκτρώσεων και όμως να κάνουμε ενέσεις από εμβρυικά κύτταρα προβάτου).
Περαστικά στον άνθρωπο Χριστόδουλο.

Anonymous said...

Καλη η αναλυση σου για τις δυναμικες της αγελης Φαραω. Βεβαια εχει καποια μικρολαθακια τα οποια θα αναλυσω αργοτερα. Επισημαινω παντως οτι πολυ σημαντικος παραγοντας και της ερωτικης επιτυχιας ειναι η παιδεια και ιδιαιτερα η ανωτατη παιδεια που στην Ελλαδα πασχει.

Anonymous said...

Πραγματικά πολύ ενδιαφέρον το άρθρο στο παραπάνω λινκ που δίνεις. Θα ήθελα να επισημάνω επίσης ότι σε τέτοιου είδους αναλύσεις πρέπει πάντα να λαμβάνουμε υπόψιν την έμφυτη τάση για τεκνοποίηση.